Main content

Иван Милушев

Иван Милушев напълно адекватно и пълноценно обтича трите грации на изобразителното изкуство – рисунката, акварела и маслената живопис. И по различен начин им служи.

Ценителите са запознати с графичните илюстрации по класически книги като „Кентърбърийски разкази”, където художникът блесна като романтичен и елегантен рисувач. В същото време акварелните цикли доказаха дарбата му на роден акварелист. Малко по-късното преминаване към платното доизгради окончателно устойчиво – спокойната сеизмичност на Иван Милушевата дълбочина. Изкушен от Библията, той балансира опитно по сюжетите в свеж, осъвременен изказ.

Особено място в авторския свят на художника заема животното. Което ни обича. Което е най-добрия приятел. В прегръдката между човек и твар има повече чистота, повече взаимопроникване и топлота, отколкото в тази между две човешки същества, дори когато са влюбени. Художникът не може да излъже върху картината – едни от най-съкровените му платна са обетовани от безмълвните ни любимци.

Забавно оригинален е неговият еротичен свят, където човешката двойка често е застинала в изпълнена с нежен хумор нирвана. Окрупнен от синтез, фигуративният му мир изповядва едно милостиво и добронамерено отношение към човека. Меката, заоблена опростеност на фигурната деформация показва изчистената по детски сетивност на художника, но перфектно обслужено пространство. Ярките тонове са експулсирани, както и остро драматичната показност – за сметка на една силна и проста концентрация на композицията, жеста и пълното отсъствие на каквито и да са разсейващи зрителя елементи. Така се достига до майсторски осъществена енигматичност на картините.

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH